Znamo li što jedemo?

Jela s piletinom često su na našem stolu, ali jeste li se ikada pitali zašto je ta vrsta mesa najbolji izbor u odnosu na ostale i kako prepoznati zdrav komad?

Piletina najmanje zagađuje okoliš

Životinjski proizvodi čine 58 posto emisija stakleničkih plinova iz prehrambene industrije, a dvije vrste mesa čine čak 50 posto tih emisija. No, to nije razlog da meso potpuno izbacimo iz prehrane, kaže profesorica Anet Režek Jambrak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, već da biramo bolje.

Putovanje Međimurskog pileta

od farme do vilice

Valjenje i tov

sigurnost počinje već kod jajeta

2 vlastite farme (15 tovnih objekata)

89 tovnih objekata privatnih farmera

Rast i hranjenje

prehrana visokokvalitetnom izbalansiranom
hranom vlastite proizvodnje

distribucija hrane vlastitim specijaliziranim vozilima

sirovine biljnog podrijetla kako bi zadovoljili sve nutritivne
zahtjeve pilića

Kontrolirani uvjeti - redovne kontrole

implementirani HACCP sustav

sustav kvalitete ISO 9001

redovne kontrole na kemijske i mikrobiološke parametre
koje se provode u akreditiranim laboratorijima

kontrola na prisutnost teških metala u mesu

Pakiranje - stroge regulative

svakodnevno praćenje i analiziranje analiziranje pakiranja
u skladu s propisanim normama

praćenje svih dobavljača propisanim prema zakonskoj regulativi

Distribucija - najbolji hladni lanac

očuvanje hrane zamrzavanjem omogućuje da proizvodi ostanu adekvatni
za konzumiranje i nakon prolaska dužeg vremena, te umanjuje rizik
od mikrobiološkog kvarenja robe

hladni lanac do prodavaonica

Gdje kupiti i što kuhati

Osim u svim supermarketima, Međimursko pile proizvode te meso u rinfuzi možete pronaći u Mojoj Prodavaonici Perutnine Ptuj – PIPO diljem Hrvatske: www.perutnina.com/hr/hr/prodavaonice-pp/prodavaonice-pp/

Perutnina Ptuj - PIPO posvećena je proizvodnji visokokvalitetne piletine bez antibiotika kroz održive prakse uzgoja.

Sve što ste ikada trebali znati o piletini i antibioticima

Oko 25 posto Hrvata svakodnevno jede meso, a od toga njih 53 posto najčešće bira piletinu. No, nije svejedno koju piletinu jedete. Mario Toplek, voditelj žive proizvodnje iz Perutnine Ptuj – PIPO otkriva zašto je ona uzgojena bez antibiotika najzdraviji izbor te na koje oznake na ambalaži valja obratiti pozornost.

Zašto jesti piletinu?

Jača mišiće

Piletina je bogat izvor visokokvalitetnih, potpunih proteina, ključnih za rast i obnovu mišićnog tkiva.

Daje energiju

Bijelo meso piletine ima malo masnoća, idealno za one koji paze na unos kalorija, a daje puno energije.

Podiže imunitet

Piletina je bogata vitaminima B6, B3, fosforom i selenom, koji podržavaju metabolizam i imunološki sustav.

Čuva srce

Vitamini B6 i niacin u piletini smanjuju razinu aminokiseline homocisteina, odgovornu za srčane bolesti i oštećenje krvnih žila.

Poboljšava raspoloženje

Aminokiselina triptofan u piletini povećava razinu serotonina, poboljšavajući raspoloženje.

Čuva kosti

Proteini i fosfor u piletini doprinose jačanju kostiju i prevenciji osteoporoze.

Svestrana u pripremi

Piletina se može pripremati na mnogo načina – pečena, kuhana, pirjana, grilana te ju je lako uklopiti u razne recepte.

Uključite piletinu u svoju prehranu i iskoristite ove zdravstvene prednosti!

Recepti

Pečena, kuhana, u umaku, s raznim prilozima i mirisnim začinima - piletina je svestrano meso i vrlo jednostavno za pripreme, stoga ne čudi što je mnogi obožavaju. Isprobajte neodoljive recepte u nastavku, garantirano ćete im se vraćati opet i opet...