Aromatičan, sladak, božanstvenog okusa - ovako se najbolje može opisati savršen espresso, jedinstvena baza za sve napitke od kave. Njegova tajna leži u najstarijoj vrsti kave, arabici, koja čini oko 60 do 70 posto svjetske proizvodnje. Popularna je još od sedmog stoljeća, na području današnjeg Jemena i Arabije, kao idealno piće za druženje. Iako su je Arapi čuvali samo za sebe, u 17. stoljeću je prokrijumčarena u Indiju, kada je krenuo njezin nezaustavljivi put do milijardi šalica diljem svijeta.
"U posljednjih nekoliko godina vidi se promjena u načinu ispijanja kave kod Hrvata. Iako mislim da će se uvijek više naručivati kava s mlijekom, espresso, posebno najkvalitetniji poput Franck 100% Arabica Organic Espresso, dobiva na značaju jer sve više mislimo o zdravijem načinu života, bez dodavanja šećera i mlijeka."
"Ispiranje grupe aparata, čišćenje ručke, pravilna doza (minimalno 7 grama) svježe mljevene kave odgovarajuće granulacije, ekstrakcija 20-30 sekundi (nikako duže od toga) i volumen gotovog napitka ne veći od 30 ml (pola espresso šalice). Konzumacija što prije, unutar 2 minute od samog kuhanja. Zato ga Talijani piju za šankom."
Barista otkriva: "Ovo je najiritantnija navika Hrvata vezana uz kavu!"
Espresso je kao film 'Dobar, loš, zao'
"Kraća je jača, stisni je dobro, neka curi uz rub" i ostali mitovi o kavi
"Kako naručiti kavu s mlijekom u inozemstvu? Ako u Hrvatskoj pijete kavu s mlijekom, u Italiji će to biti cappuccino. No, ako ne želite puno mliječne kreme na vrhu kave, onda radije naručite caffe latte, nešto poput bijele kave. Moj najbolji savjet je da se prilagodite kulturi ispijanja kave u zemlji u kojoj boravite, možda vam se svidi!"
Prema podacima iz 2022., najviše kave, čak četiri šalice po osobi dnevno, se popije u Finskoj. Zanimljivo je da imaju čak dvije obavezne pauze za kavu tijekom radnog vremena, a pretpostavlja se da kavu toliko vole i zbog hladnoće - definitivno ih nešto treba ugrijati. Isto kao i Norvežane, Dance i Islanđane koji slijede na listi najvećih ljubitelja kave. Treba ipak napomenuti kako oni tradicionalno piju filter kavu, a ne espresso. Talijani nisu u top 10, oni u prosjeku piju šalicu ili dvije kave dnevno.
Hrskavi talijanski biscotti i briosche klasičan su izbor, ali uz dobru arabicu, poput Franck 100% Arabica Organic Espresso, odlično će odgovarati i citrusni deserti, poput pite od limuna ili limete. Spoj espressa i čokolade jedan je od najboljih na svijetu, a ako odaberete čokoladu s narančom, okusi će se sljubiti na jedan sasvim novi način.
Talijani vrlo ozbiljno shvaćaju konzumaciju kave, zato tamo postoji etiketa ispijanja espressa. Ona nalaže da se espresso popije brzo, u jednom ili dva gutljaja, dok stojite za šankom. U Italiji se sjedenje satima uz jedan espresso smatra vrlo lošom manirom. Međutim, Talijani smatraju ispijanje kave stojeći lošom srećom, osim ako to ne radite za šankom.
Zamislite savršenu šalicu espressa koja dolazi iz pet
nevjerojatnih regija! Peru, Kongo,
Kolumbija, Meksiko i Etiopija - svaka
šalica donosi bogatstvo okusa koji će vas oduševiti. U ovoj mješavini osjetit ćete: mliječnu
čokoladu, slatku naranču, te cvjetne note i citrusne arome.
A najbolja stvar? Ova kava je organskog podrijetla! To znači da Franck 100%
Arabica Organic Espresso nije samo kava, to je iskustvo kojim podržavate
zajednice koje uzgajaju kavu pridržavajući se najviših standarda , štiteći tlo, biološku
raznolikost i okoliš.
Franck sustavno ulaže u održavanje visoke
razine kvalitete svojih proizvoda. Osim toga, usmjereno je i na razvojne projekte u cilju
osiguranja održivosti globalnog tržišta kave i konkurentnosti malih uzgajivača kave.
Jedan je od načina na koji to postiže djelovanjem u sklopu društva
International Coffee Partners (ICP), kao i u sklopu
inicijative
coffee&climate s vizijom osposobljavanja uzgajivača
kave za učinkovitu
prilagodbu i odgovor na klimatske promjene koje znatno utječu na dostupnost i kvalitetu
kave.