ODA
ESPRESSU

barista

Tajna savršenog espressa

Aromatičan, sladak, božanstvenog okusa - ovako se najbolje može opisati savršen espresso, jedinstvena baza za sve napitke od kave. Njegova tajna leži u najstarijoj vrsti kave, arabici, koja čini oko 60 do 70 posto svjetske proizvodnje. Popularna je još od sedmog stoljeća, na području današnjeg Jemena i Arabije, kao idealno piće za druženje. Iako su je Arapi čuvali samo za sebe, u 17. stoljeću je prokrijumčarena u Indiju, kada je krenuo njezin nezaustavljivi put do milijardi šalica diljem svijeta.

cofee_machine
Tomislav Mraović, barista
cofee_beans

Neočekivan trend

"U posljednjih nekoliko godina vidi se promjena u načinu ispijanja kave kod Hrvata. Iako mislim da će se uvijek više naručivati kava s mlijekom, espresso, posebno najkvalitetniji poput Franck 100% Arabica Organic Espresso, dobiva na značaju jer sve više mislimo o zdravijem načinu života, bez dodavanja šećera i mlijeka."

cofee_branch

Formula za savršen espresso

"Ispiranje grupe aparata, čišćenje ručke, pravilna doza (minimalno 7 grama) svježe mljevene kave odgovarajuće granulacije, ekstrakcija 20-30 sekundi (nikako duže od toga) i volumen gotovog napitka ne veći od 30 ml (pola espresso šalice). Konzumacija što prije, unutar 2 minute od samog kuhanja. Zato ga Talijani piju za šankom."

cofee_machine
arabica_cofee_bean

Arabica

blaga i ugodna


arabica_icon_sea_level

nadmorska visina

arabica_icon_taste

okusne note

arabica_icon_coffein_amount

količina kofeina

robusta_cofee_bean

Robusta

snažna i gorka


robusta_icon_sea_level

nadmorska visina

robusta_icon_taste

okusne note

robusta_icon_coffein_amount

količina kofeina

*kod nadmorske visine i količine kofeina su moguća odstupanja

Barista otkriva: "Ovo je najiritantnija navika Hrvata vezana uz kavu!"

Espresso je kao film 'Dobar, loš, zao'

"Kraća je jača, stisni je dobro, neka curi uz rub" i ostali mitovi o kavi

Najpopularnije kave u Hrvatskoj

espresso_recipee

Espresso

30 ml espressa,
kremasta zlatna pjena

capuccino_recipee

Cappuccino

30 ml espressa, mlijeko
zagrijano na pari i mliječna pjena

macchiato_recipee

Macchiato

30 ml espressa,
žličica mliječne pjene

espresso_recipee

Espresso

30 ml espressa,
kremasta zlatna pjena

capuccino_recipee

Cappuccino

30 ml espressa, mlijeko
zagrijano na pari i mliječna pjena

macchiato_recipee

Macchiato

30 ml espressa,
žličica mliječne pjene

cofee_branch

Vječna dilema

"Kako naručiti kavu s mlijekom u inozemstvu? Ako u Hrvatskoj pijete kavu s mlijekom, u Italiji će to biti cappuccino. No, ako ne želite puno mliječne kreme na vrhu kave, onda radije naručite caffe latte, nešto poput bijele kave. Moj najbolji savjet je da se prilagodite kulturi ispijanja kave u zemlji u kojoj boravite, možda vam se svidi!"

making_cofee
making_cofee
icon_cofee_beans

Gdje žive najveći kavopije?

Prema podacima iz 2022., najviše kave, čak četiri šalice po osobi dnevno, se popije u Finskoj. Zanimljivo je da imaju čak dvije obavezne pauze za kavu tijekom radnog vremena, a pretpostavlja se da kavu toliko vole i zbog hladnoće - definitivno ih nešto treba ugrijati. Isto kao i Norvežane, Dance i Islanđane koji slijede na listi najvećih ljubitelja kave. Treba ipak napomenuti kako oni tradicionalno piju filter kavu, a ne espresso. Talijani nisu u top 10, oni u prosjeku piju šalicu ili dvije kave dnevno.

Najveći svjetski
proizvođači arabice

zrno arabika kave

BRAZIL
- svjetski lider

  • proizvodi čak 41 posto svjetske kave
  • poznat po blagim i orašastim okusima arabice
  • glavne regije uzgoja: Minas Gerais, São Paulo i Paraná
zrno arabika kave

KOLUMBIJA
dom visokokvalitetne arabice

  • proizvodi 100 % arabicu, s notama citrusa i čokolade
  • glavne regije uzgoja: Antioquia, Huila i Caldas
zrno arabika kave

ETIOPIJA
- rodno mjesto kave

  • arabica je otkrivena u Etiopiji prije više od 1.000 godina
  • poznat po voćnim i cvjetnim aromama arabice,
    često s notama borovnica i jasmina
  • glavne regije uzgoja: Sidamo, Yirgacheffe i Harrar
kafeaparat

Što pojesti uz espresso?

Hrskavi talijanski biscotti i briosche klasičan su izbor, ali uz dobru arabicu, poput Franck 100% Arabica Organic Espresso, odlično će odgovarati i citrusni deserti, poput pite od limuna ili limete. Spoj espressa i čokolade jedan je od najboljih na svijetu, a ako odaberete čokoladu s narančom, okusi će se sljubiti na jedan sasvim novi način.

Kako piti espresso kao Talijan?

Talijani vrlo ozbiljno shvaćaju konzumaciju kave, zato tamo postoji etiketa ispijanja espressa. Ona nalaže da se espresso popije brzo, u jednom ili dva gutljaja, dok stojite za šankom. U Italiji se sjedenje satima uz jedan espresso smatra vrlo lošom manirom. Međutim, Talijani smatraju ispijanje kave stojeći lošom srećom, osim ako to ne radite za šankom.

kafeaparat

Benefiti kave

povećava energiju i koncentraciju

poboljšava fizičke performanse

popravlja raspoloženje

Pronašli smo
savršen espresso

Zamislite savršenu šalicu espressa koja dolazi iz pet nevjerojatnih regija! Peru, Kongo, Kolumbija, Meksiko i Etiopija - svaka šalica donosi bogatstvo okusa koji će vas oduševiti. U ovoj mješavini osjetit ćete: mliječnu čokoladu, slatku naranču, te cvjetne note i citrusne arome.

A najbolja stvar? Ova kava je organskog podrijetla! To znači da Franck 100% Arabica Organic Espresso nije samo kava, to je iskustvo kojim podržavate zajednice koje uzgajaju kavu pridržavajući se najviših standarda , štiteći tlo, biološku raznolikost i okoliš.

Kupi Franck 100% arabica
organic espresso

Franck sustavno ulaže u održavanje visoke razine kvalitete svojih proizvoda. Osim toga, usmjereno je i na razvojne projekte u cilju osiguranja održivosti globalnog tržišta kave i konkurentnosti malih uzgajivača kave.

Jedan je od načina na koji to postiže djelovanjem u sklopu društva International Coffee Partners (ICP), kao i u sklopu inicijative coffee&climate s vizijom osposobljavanja uzgajivača kave za učinkovitu prilagodbu i odgovor na klimatske promjene koje znatno utječu na dostupnost i kvalitetu kave.

barista