Tijekom ove godine mnogi sandučići e-pošte su bili meta lažnih poruka u kojima su se nepoznati prevaranti predstavljali kao predstavnici jednog odjela veće banke, ureda za naplatu računa telekom operatera i marketinga nekoliko elektroničkih trgovina koje su nudile svoju robu po gotovo nevjerojatno povoljnim uvjetima. Sve te poruke su – lažne i vrlo opasne!

Riječ je o tzv. phishing e-pošti čija svrha je navesti vas da klikom na poveznice u poruci ili na datoteku u privitku, aktivirate zloćudni softver koji će napadaču omogućiti upad u vaš mobitel ili računalo. Prije par godina ovakve su se poruke mogle vrlo lako prepoznati, bile su napisane loših hrvatskim jezikom i prepune grešaka. No, sada su sve sofisticiranije. Stručnjak za sigurnost Tonimir Kišasondi otkrio nam je kako ih ipak raskrinkati

Te priče događaju se gotovo uvijek po istom scenariju: osoba u poduzeću zadužena za financije, dobije poruku e-pošte, pismo ili poziv telefonom u kojoj ga osoba koja se pretvara da predstavlja dobavljača, davatelja neke usluge ili vjerovnika, traži da plati neku uslugu ili obavljeni posao, no na neki drugi račun, a ne na onaj na koji su išle prethodne uplate. I onda, tjedan, dva ili mjesec dana kasnije, onaj kome je račun trebao biti plaćen nazove i pita - što je s plaćanjem? Što se tu dogodilo?

Umjesto onome kome ste dužni, novac je otišao nekom drugom. Kriminalcu. Kibernetički stručnjaci taj oblik internetskog napada nazivaju napadom presretanjem poruka poslovne pošte (BEC - Business Email Compromise.) Nedavno je zbog ovakvog napada domaća tvrtka pretrpjela iznimno veliku financijsku štetu. Kako se zaštititi?

ZLOĆUDNE SOFTVERSKE "MINE"

novija vrsta prijevare kojom se u web stranice ili oglase ubace zločudni softveri, a aktivira se upravo sada - oko blagdana

MALE KOMPANIJE

čak 43 posto cyber napada usmjereno je upravo na male kompanije, a samo 14 posto njih spremno je zaštititi se

SIGURNA LOZINKA

mora imati najmanje deset znakova, velika i mala slova, posebne oznake, ti znakovi ne smiju formirati neku smislenu riječ niti pojam koji većina ljudi može znati. Štoviše, kod odabira lozinki, preporuka je da se koristi rečenica umjesto šifre

RAST PRIJEVARA

lani se u Hrvatskoj dogodilo 1123 računalno-sigurnosnih incidenata, što je porast od 65 posto u odnosu na godinu ranije

RANSOMWARE

ucjenjičaki softver će samo u ovoj godini globalno koštati više od 6 trilijuna dolara

SAVJETNIK ZA SIGURNU ONLINE KUPOVINU

Čak 38 posto Hrvata kupuje online barem jednom mjesečno, a svaki peti to čini nekoliko puta tjedno. Najčešće se naručuju odjeća i obuća, stvari za kućanstvo i tehnika, a kao oblik plaćanja dominantne su kartice. Kupovina iz udobnosti doma u Hrvatskoj je definitivno u velikom porastu, a baš zato su u porastu i prijevare.

Istražili smo koje korake trebate napraviti prije online kupovine ili plaćanja na internetu, na koje načine provjeriti pouzdanost webshopa s kojeg namjeravate obaviti narudžbu, koji oblik plaćanja je najsigurniji i što napraviti ako kupovina ne završi onako kako ste se nadali. Dobro proučite i zapamtite naše savjete jer ćete samo tako odraditi blagdansku kupovinu bez stresa i problema.

GREŠKE NA KOJIMA SE UČI

Marko pali službeni laptop. Ponedjeljak je, nije ni 9 sati, no već se nakupilo dvadesetak mailova. Skoro pa automatski, otvara jedan po jedan, obraćajući posebnu pažnju samo na one koji su došli od šefa. U tom nizu našao se i jedan od nepoznatog pošiljatelja. Ništa neobično, takvi često dolaze, ipak radi kao voditelj prodajnog sektora u maloj farmaceutskoj tvrtki. Bez previše pozornosti, otvara ga te preuzima privitak u prilogu naslovljen “Upit za suradnjom”. Pokreće dokument, no u njemu nema ništa bitno, stoga nastavlja dalje sa skrolanjem kroz pretinac.

Nekoliko sati kasnije blokiran je cijeli sustav firme. Potom stiže mail u kojemu haker navodi da kontrolira njihov cjelokupni sistem te traži otkupninu u zamjenu za ukradene podatke. Tek tada Marko postaje svjestan sadržaja maila i virusa koji će njegovu tvrtku koštati više desetaka tisuća kuna. Ransomware se događa i u hrvatskim tvrtkama, potvrdio nam je stručnjak za sigurnost Saša Jusić.

10 RECENTNIH ONLINE PRIJEVARA U HRVATSKOJ

Koliko su nam internet i globalna povezanost korisni, toliko nam povećavaju rizik od raznih prijevara i sve domišljatijih kriminalaca koji će učiniti sve da se domognu vašeg novca ili nanesu štetu na neki drugi način.

Nekoliko dana uoči pada Facebooka hrvatska policija je upozorila na sve učestalije internetske prijevare, nakon što je nekoliko građana dalo podatke sa svoje kartice prevarantima koji su im „skinuli“ novac. HUB istovremeno upozorava na sve češće lažne nagradne igre. Donosimo deset recentnih online prijevara na koje su, nažalost, nasjeli hrvatski građani i savjeta kako ih prepoznati.

RIJEŠI NAŠ KVIZ I PROVJERI HOĆE LI TE LAKO PREVARITI

PROVJERILI SMO KOLIKO NAŠI GRAĐANI ZNAJU O ONLINE SIGURNOSTI