Sadržaj vam omogućuje Hrvatski Telekom

ZAJEDNO SMO JAČI

'Mi smo ekolovci. Kad očistimo Hrvatsku, Vedran (4) i sestrica Ena (1) više neće živjeti kraj ilegalnog odlagališta smeća'

Piše: Sergej Trajković
Snima: Marko Todorov / Cropix
Video: Jelena Viljevac/ Veno Mušević


Vedran ima četiri godine, a njegova sestrica Ena uskoro će navršiti dvije. Njihovo je djetinjstvo razigrano baš kao i svako drugo, zabavljaju se u dvorištu s omiljenim igračkama, jure na malim bicklima i istražuju što se sve krije oko njih, ne sluteći potencijalnu opasnost. Za razliku od druge djece, međutim, Vedran i Ena ne smiju se udaljiti dalje od dvorišta. Ni uz pratnju roditelja ili djeda. Na kraju njihove mirne ulice, samo 300 metara od kuće, nalazi se ilegalno odlagalište otpada. Može se vidjeti s verandi kuća u tom naselju. Gomila smeća, starih strojeva, neugodan miris, moguća zaraza.

Riječ je o najvećem i najopasnijem ilegalnom odlagalištu otpada u Zagrebu i okolici, onome kraj Čulinečke ulice kod naselja Struge, koje je samo ovoga ljeta gorilo dva puta. Više od trideset vatrogasaca jedva je uspjelo spriječiti da se požar ne proširi na obližnje kemijsko postrojenje, što je prijetilo sigurnosti svih susjeda.

 "Ako postoji problem, postoji ideja. Svijet ne ostaje na mladima, nego na njihovim idejama. Ideje stvaraju velike ljude. Što je svijet bez ideja?

Vedran je simpatičan dječačić koji, na sreću, još ne shvaća ozbiljnost situacije i zabrinutost svojih roditelja i djeda. Ali za koju godinu će shvatiti. I tada će se pitati zašto je netko odlučio da on i njegova sestrica nemaju pravo na bezbrižno djetinjstvo, igru na svježe pokošenim livadama i parkovima kojih tu nema.

U njihov život odlučio se uplesti Marin. Kao programski voditelj udruge Tvornica ideja i voditelj projekta “Ekolovci”, želi zajedno s još 20 volontera pomoći Vedranu i Eni i tisućama druge djece i obiteljima koje žive uz ilegalna odlagališta otpada u Hrvatskoj. U ime Tvornice ideja, u sklopu koje pripremaju volonterske projekte u cilju poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, očuvanja okoliša, kulturno-povijesnih jezgri i promicanja umjetnosti i sporta, prijavio se na natječaj Hrvatskog Telekoma “Zajedno smo jači” i osvojio 40.000 kuna za digitalni ekoprojekt koji bi trebao promijeniti sudbinu Vedrana i Ene.

Njihov moto je: "Ako postoji problem, postoji ideja. Svijet ne ostaje na mladima, nego na njihovim idejama. Ideje stvaraju velike ljude. Što je svijet bez ideja?".

Ideja koju su osmislili - da život djece uz ilegalna odlagališta učine bezbrižnim - prerasla je u projekt “Ekolovci”. Uz donaciju koju su dobili razvijaju interaktivnu web stranicu na kojoj će objavljivati sve ilegalne deponije. Trenutno okupljaju volontere u E-timove koji su zaduženi za pronalaženje, obilježavanje i zbrinjavanje divljih smetlišta. Žele da se svakoga dana, a ne samo jedan dan u godini kao sada, ukloni najmanje jedno ilegalno odlagalište. Uz to, održat će radionice i prezentacije po Hrvatskoj, najviše u školama i vrtićima, kako bi educirali starije i djecu i učinili ih ekološki osjetljivima. Projekt “Ekolovci” projekt je podizanja ekološke svijesti građana Hrvatske.  

"Hrvatska ne smije zaboraviti na djecu koja žive uz ilegalne deponije"

Za Vedranova i Eninog djeda to znači početak novog, boljeg života, u kojem više neće stalno strahovati hoće li se unučićima nešto dogoditi.

Stjepan Horvat starosjedioc je Struga. On i predobro zna koje se sve nepredviđene situacije mogu dogoditi. Zato mu ne pada napamet svoga unuka i unučicu izvoditi iz prividne sigurnosti dvorišta. Pogotovo ne u smjeru gotovo kilometra dugačkog i do četiri metara visokog "tunela" sačinjenog od stotina tona najrazličitijeg smeća. Uz njihovu kuću bilo je i manjih odlagališta. Jednom je Stjepan morao svojim tijelom spriječiti da kamion ne istovari hrpu mulja gotovo na njegov vrt.

Nakon dva požara smeće je bilo uklonjeno, ali samo nakratko. Danas je opet sve zatrpano.

Stjepan Horvat

- Divlja smetlišta nastaju svaki dan u nekom kutku Hrvatske - govori nam Marin dok stojimo kraj manjeg ilegalnog odlagališta otpada na zagrebačkoj Trešnjevci. To je jedna od posljednjih lokacija u Zagrebu koju su građani prijavili zelenim udrugama. Uz njega je još 20 ekolovaca, članova udruge Tvornica ideja, mladih ljudi koji volontiraju da bi pomogli drugima.

- Prema posljednjim podacima, a to su čak podaci stari nekoliko godina, u Hrvatskoj je službeno registrirano više od 3000 ilegalnih odlagališta otpada, a u Zagrebu više od 400. U međuvremenu se broj sigurno povećao, unatoč povremenom uklanjanju - kaže Marin i dodaje: - Smisao projekta 'Ekolovci' je očistiti Hrvatsku od divljih odlagališta, ali prvenstveno educirati sve građane, a najviše djecu. Ako djeci usadimo ekološku svijest kroz interaktivnu web stranicu tako da se i oni kada odrastu bore za zeleniju i čišću Hrvatsku, možemo reći da smo uspjeli.

Nakon što lansiraju web stranicu, ekolovci će stalno ažurirati podatke na temelju dojava i fotografija građana i istodobno pomagati da se alarmiraju komunalne institucije u svakom gradu, općini i županiji te ih potaknuti da zbrinu smeće.

- Hrvatska ne smije zaboraviti na djecu koja žive uz ilegalne deponije - kaže Marin.

U svojoj su namjeri itekako odlučni. Pozivaju sve, od vrtića, škola do tvrtki i pojedinaca, da im se slobodno jave na info@ekolovci.org. Za obilježavanje i zbrinjavanje manjih onečišćenih područja E-timovi sakupljat će bodove, a oni najučinkovitiji dobit će nagrade.

Kome će ekolovci život učiniti zdravijim i kvalitetnijim

  • djeci koja žive uz ilegalna odlagališta i njihovim obiteljima
  • poljoprivrednicima i svim ljudima koji žive u blizini odlagališta, a za vrtove ili domaće životinje koriste vodu iz bunara
  • vlasnicima apartmana, restorana ili drugih ugostiteljskih objekata te turistima ili planinarima koji lako mogu zalutati do jednog od nekoliko tisuća ilegalnih deponija

Ciljevi projekta "EKOLOVACA"

  • osnivanje grupe stručnih suradnika za pronalazak divljih odlagališta
  • povezivanje s drugim udrugama i osnivanje sličnih grupa
  • izlasci na teren te otkrivanje divljih odlagališta
  • sanacija ilegalnih odlagališta otpada
  • postavljanje podataka na web stranicu projekta
  • upoznavanje javnosti s rezultatima

Ključne brojke

20

volontera studenata radi na projektu "Ekolovci"

3000

registriranih ilegalnih odlagališta na području Hrvatske

8000

neslužbena procjena stvarnog broja ilegalnih odlagališta u Hrvatskoj 

400

registriranih ilegalnih odlagališta na području Zagreba

800

neslužbena procjena stvarnog broja ilegalnih odlagališta u Zagrebu

266

registriranih ilegalnih odlagališta u Istri

350

neslužbena procjena stvarnog broja ilegalnih odlagališta u Istri

115

registriranih ilegalnih deponija za područje srednje i južne Dalmacije

805

neslužbena procjena stvarnog broja ilegalnih deponija u srednjoj i južnoj Dalmaciji 

*službeni podaci jedinica lokalne samouprave i Ministarstva zaštite okoliša, a podaci o procjenama stvarnog broja ilegalnih odlagališta prikupljeni u ekoudrugama na temelju dojava građana