Omogućava Pliva

UZBUDLJIV
I NAKON ČETRDESETE

Kako biti fit, imati bolji seks i uspješnu karijeru? Najprecizniji vodič kroz dinamičan život za muškarce 40+

Koliko god starenje bilo neizbježno danas je, više nego ikada prije, stvar izbora hoćete li i kad prijeđete četrdesetu ostati zadovoljan, aktivan i privlačan muškarac. Nove spoznaje, tehnologije, metode i dostupnost informacija omogućuju svakom muškarcu da sam skroji svoje fantastično vrijeme i nakon ulaska u peto desetljeće života. Kako biti fit, imati bolji seks i uspješnu karijeru? Evo kako…

Piše Nina Čiča

Kako biti dinamičniji


45%

muškaraca u Hrvatskoj hrani se nezdravo, što je 35% više u odnosu na opću populaciju

Izazov: Nezdrava prehrana

Iako godine čine svoje i imaju određenu ulogu u povećanju rizika za te zdravstvene probleme, jedan od glavnih krivaca su loše životne navike, među kojima je na prvom mjestu nezdrava i neuredna prehrana. Fast food, junk food, slatkiši i prevelike količine hrane vode u debljinu, povišen kolesterol i tlak, a sve su to rizični faktori za bolesti koje su vodeći uzrok smrti među muškarcima nakon 40. godine. Potvrda toga su i rezultati istraživanja prema kojima se samo u Hrvatskoj čak 45 posto muškaraca starijih od 40 godina hrani nezdravo, što je 35 posto više u odnosu na opću populaciju. Tome treba dodati da svaki dan u našoj zemlji, primjerice od bolesti srca, umre najmanje 70 odraslih osoba, a prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog tih bolesti mogu se izbjeći promjenom navika.

Rješenje: Proteini i manje soli

Kako bi se održali u što boljoj formi, fokus treba biti na uravnoteženoj prehrani u kojoj su zastupljene sve skupine namirnica s naglaskom na namirnice bogate punovrijednim proteinima, smatraju nutricionisti te dodaju da je, zbog postupnog gubitka mišićne mase nakon 40. godine, naročito važan unos nutritivno vrijednih proteina. Oni trebaju činiti 25-30% ukupnog dnevnog energetskog unosa i to u barem tri obroka dnevno. Najbolji izvori proteina su meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ali se dovoljan unos može postići i kombiniranjem u jednom obroku mahunarki (leća, grah, grašak) i žitarica (zob, riža, raž, pšenica). Trebalo bi znatno smanjiti unos soli (koju treba zamijeniti začinima) i alkohola (koji treba svesti na samo jedno piće dnevno), a sedam skupina namirnica koje bi trebale biti zabranjene su mesne prerađevine, konzervirane namirnice, gazirani napici, slane grickalice i pržena hrana, juhe iz vrećice, ketchup te voćni jogurti.

Nutricionisti ističu ovih 6 namirnica kao ključne za zdravlje muškaraca nakon 40.:
1

Masna plava riba poput lososa, srdele, skuše, papalina i šaruna jer štiti srce i krvne žile zbog sadržaja masnih kiselina.

2

Kozje i kravlje mlijeko te fermentirani mliječni proizvodi jer su izvor vrijednih proteina, ali i minerala bitnih za zdravlje kostiju. Sirutka je odličan odabir nakon treninga kao izvor biološki vrlo vrijednih proteina!

3

Banana je na prvom mjestu među voćem jer je bogat izvor kalija odgovornog za kontrakciju mišića te regulaciju krvnog tlaka.

4

Orašasti plodovi (šaka dnevno obavezno), a naročito se preporučuje brazilski orah kao bogat izvor selena, nužan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti prostate.

5

Sok od rajčice treba redovito konzumirati zbog obilja likopena koji podupire zdravlje prostate.

6

Maslinovo ulje zbog niza aktivnih spojeva koji štite organizam od mnogih kroničnih bolesti. Jedno istraživanje podupire njegovu korist za sniženje krvnog tlaka upravo u muškoj populaciji.

Trend: TRF ili Vremenski ograničeno hranjenje

Najnoviji trend među svima koji brinu o svom tijelu i zdravlju je takozvani intermitentni post ili preskakanje obroka (intermittent fasting), način prehrane kod kojeg se kombiniraju periodi posta s periodima hranjenja. Postoje razni oblici intermitentnog posta, među kojima, zbog fantastičnih učinaka na zdravlje i liniju, najveću popularnost stječe takozvano vremenski ograničeno hranjenje (time restricted feeding) ili TRF u kojem postoji 4 ili 6 sati u danu tijekom kojih se može jesti, dok se preostalih 20 ili 16 sati ne jede.

Sve je više istraživanja koji potvrđuju pozitivne učinke takvog stila prehrane, a jedno od novijih je pokazalo da su ispitanici koji su 8 tjedana bili na takvom režimu značajno smanjili ukupnu količinu masnog tkiva te povećali mišićnu masu za oko 1,5 kg u prosjeku. No, osim odličnih rezultata za liniju, naročito ako se kombinira s redovitom tjelovježbom, ovakav način prehrane općenito pridonosi boljem zdravlju jer smanjuje rizik od cijelog niza bolesti budući da periodi posta omogućuju tijelu da se regenerira i detoksificira. Jedan od velikih pobornika TRF-a je Terry Crew, američki glumac i nekadašnja zvijezda američkog nogometa, koji se već pet godina drži tog režima prehrane te jede samo između 14 i 22 sata svaki dan. Tvrdi, a to se na njemu i vidi, da je zahvaljujući tome u odličnoj formi te da sada, u 48. godini, izgleda i osjeća se bolje nego kad je imao 22 godine.

KVIZ: Živite li dinamično?


Saznaj koji si tip muškarca

Kako biti ispunjeniji u seksu, zdraviji i zadovoljniji na poslu

Kako imati bolji seks


52%

muškaraca starijih od 40 ima ili je već imalo problema s erekcijom

Izazovi: Sporo, rijetko i teško

Bilo da se promjene događaju postupno ili naglo, za većinu muškaraca seks nakon 40. više nije isti kao onaj kakav su imali u dvadesetim godinama. Uz, to prema statistikama, čak 52 posto muškaraca starijih od 40 godina ima ili je već imalo problema s erekcijom.
S godinama se libido, seksualnost i hormonalna ravnoteža mijenjaju. I to je normalno. No, nije razlog da sve stane, daleko od toga. Osim što u seksu postoje aspekti koji s godinama pomažu da seks upravo bude sve bolji, kao što su iskustvo, samopouzadnje, poznavanje sebe i partnerice, postoje i konkretne mjere, kao što su konkretni lijekovi koji pomažu da rješite probleme u spavaćoj sobi. Bez obzira na to što vas konkretno muči i otežava da redovno i rasterećeno uživate, pristupite tome otvoreno i odaberite neko od rješenja koja su vam doslovno na dohvat ruke.

Rješenje: Promjena rutine

Kombinacijom poželjnih aktivnosti na biološkoj, psihološkoj i interpersonalnoj razini seksualni život može i nakon 40. ostati itekako uspješan. Urolog prim. dr. sc. Ante Reljić upozorava da je najsigurniji način da se izbjegnu bolesti koje nose rizik od seksualnih problema u srednjim godinama neophodno mijenjati navike iz tridesetih. - Ako u vaše prioritete spada održanje kvalitetne seksualne aktivnosti i općenito zdravlja, sve što se podrazumijeva pod zdravim načinom života za vas treba polako postajati navika. To uključuje usvajanje uravnotežene prehrane i minimum tjelesne aktivnosti od barem pola sata dnevno koji je nužan za zdravlje, kondiciju i libido - kaže prim. Reljić, dodajući da se treba odreći i štetnih navika kao što su pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola ili razne ovisnosti.
S psihološke strane, važno je održavati život sa što je moguće manje anksioznosti i stresa, smatra psihijatar i seksualni terapeut dr. Goran Arbanas, a u tome mogu pomoći hobiji, druženje s bliskim osobama ili razne vježbe relaksacije, tehnike disanja i slično.

Ako se problem u krevetu nastavlja, obavezno treba, savjetuju, posjetiti liječnika jer i za to postoje rješenja koja nisu nimalo komplicirana ni neugodna.No, ključno je i održavati vezu živom i uzbudljivom. Naime, pokazalo se da kod velikog broja parova, s trajanjem veze, dođe do zasićenja i dosade. Partneri uđu u rutinu i postanu jedan drugome predvidljivi, a rutina i dosada direktno utječu na seksualnu želju i život. Zbog toga je potrebno da partneri nastoje održati vezu nepredvidivom i zanimljivom. Konkretno, pametno je nešto promijeniti u svakodnevnim situacijama: primjerice, umjesto da s posla dođete kući, sa svojom se partnericom možete naći na kavi u gradu, otići na vožnju biciklima ili igrati badminton.. Preporučuje se i partnericu iznenaditi nekim sitnicama, kao što su ugodna SMS poruka, mali znak pažnje ili kompliment - savjetuje dr. Arbanas, dodajući da je za ponovno poticanje želje i žudnje naročito učinkovit odlazak na neko neuobičajeno mjesto.

Trend: Online inspiracija i igračke

Već kultna scena Skype seksa iz serije "Big Little Lies” između Nicole Kidman i Alexandera Skarsgarda podigla je prašinu, ali i konačno pokazala javno ono što već odavno svi znaju - tehnologija nam je veliki saveznik u održavanju dobrog seksualnog života.

To potkrepljuje i dr. Arbanas. - Što se tiče trendova u području seksualnosti, u odnosu na stanje pred dvadesetak godina, danas se puno više koriste internet i seksualne igračke. Internet može imati pozitivne učinke na seksualnost jer se može koristiti za povećanje intimnosti partnera, primjerice, "skajpaju” li kad nisu zajedno ili koriste internet za pronalaženje zajedničkih erotskih sadržaja, čime više komuniciraju o seksualnosti i svojim željama. S druge strane, koristi li se internet samo za puko zadovoljenje fizičke seksualne potrebe, tada on partnere može udaljiti.

Drugi trend su seksualne igračke. Za nju, za njega, posebno dizajnirane za parove, sve su dostupnije i maštovitije. Sve češće se mogu kupiti čak i u običnim trgovinama (npr. vibratori, pod nazivom intimni masažeri), a postoji već i nekoliko poznatih premium brandova koji svojim dizajnom i performansama razvijenim temeljem opsežnh istraživanja i u iskustvima s korisnicima zaista imaju odličnu reputaciju.

Tržište seks-igračaka već godinama stabilno raste i u tome podjednako sudjeluju i muškarci i žene. Činjenica je da seks-shopova ima sve više i da uopće nema potrebe da se želja za začinima u spavaćoj sobi posebno krije. Dapače, učinite posjet seks-shopu partnerskom, zajedničkom misijom koja će vas dodatno inspirirati i omogućiti da zajedno upoznate mogućnosti koje se nude te raspravite o tome što vam se najviše sviđa i što vam je prihvatljivo.

Seks & Life Hacks


Kako ostati dinamičan: Malo vježbanja, više seksa i još šest stvari za koje je dokazano da vam pomažu kako biste ostati mladi

Pišu Silvija Novak i Dea Marinović

1. Vježbajte

Nova studija objavljena u časopisu Circulation pomno je pratila grupu ljudi tijekom deset godina kako bi otkrila dugoročne efekte vježbanja: ustanovljeno je da se kod onih koji su više vježbali upalni procesi pojavljuju rjeđe, što pomaže tijelu da dulje ostane mlado. Preporuča se vježbati oko 150 minuta tjedno, znači oko 20 do 30 minuta dnevno.

2. Hodajte

Uz klasične vježbe, aktivnosti koje se računaju su i trčanje, hodanje, bicikliranje, obrađivanje vrta ili pospremanje kuće. Počnete li hodati ili biciklirati na posao umjesto da koristite automobil, lako ćete dostići željenih 150 minuta tjelovježbe tjedno.

3. Izbjegavajte ekstremne napore

Izbjegavajte ekstremno napornu tjelovježbu. Iako vam se možda vrlo intenzivno vježbanje može činiti korisnim, svaka vježba koja je iznad 70 posto vašeg maksimuma i traje dulje od 30 minuta, to zapravo nije. Naime, istraživanja pokazuju da ta razina tjelesne aktivnosti može čak i povećati upalne procese u tijelu. Intenzivno vježbanje može biti učinkovito jedino ako je razlomljeno u vrlo kratke intervale. Kako gradite mišićnu masu i postajete sve jači, s vremenom će vam se intenzitet vježbe s kojim ste krenuli činiti prelagan. Tada povećajte intenzitet vježbi, ali i dalje se nemojte iscrpljivati.

4. Izbacite šećer

Niti jedna vrsta vježbe nije sama po sebi dovoljna. Naime, nećete puno postići ako se budete iscrpljivali intenzivnom tjelesnom aktivnošću, a nakon toga opuštali uz nezdrave grickalice ili slatkiše. Za početak, izbacite iz kuće nezdrave grickalice i zamijenite ih zdravima. Primjerice, umjesto čipsa od krumpira jedite onaj od jabuke te grickajte orašaste plodove. Čuvajte se prikrivenih šećera kojih najviše ima u procesuiranoj hrani i slatkim sokovima.

5. Pijte vodu

Iako se gazirane sokove često naziva osvježavajućim pićima, jedino pravo osvježavajuće piće je voda. Bolje je svako toliko pojesti jedan pravi kolač, nego se neprestano odricati poslastica, a pretjerani šećer svejedno unositi gaziranim pićima i procesuiranom hranom.

6. Bezglutenska prehrana ne pomaže

Iako je bezglutenska prehrana u posljednje vrijeme veliki trend, nema znanstvenih dokaza da potpuno izbacivanje kruha i tjestenine ima ikakav pozitivan učinak na tijelo, osim kod ljudi oboljelih od celijakije koji doista ne podnose gluten. Međutim, kako onda objasniti da se ljudi doista počnu osjećati bolje nakon što iz prehrane izbace gluten? Znanstvenici kažu da je to zbog toga što odluku o izbacivanju glutena najčešće prate još neke dobre odluke, poput povećane tjelesne aktivnosti i povećanog unosa voća i povrća, što svakako ima pozitivan utjecaj na organizam, a ljudi to zatim povezuju s izbacivanjem glutena.

7. Isprobavajte nove stvari

Iskušajte nove, neobične sportove. Igranje nogometa s dečkima iz kvarta je u redu, no oduvijek ste željeli isprobati kitesurfing? Zašto ne! Putujte. Ne mora to biti neka udaljena i vrlo skupa destinacija jer sigurno i u vašoj blizini postoje mjesta koja niste posjetili. Naučite novi jezik. Točno je da se novi jezik najlakše uči u mladoj dobi, no ni poslije u životu to nije nemoguće – samo će vam trebati malo više vremena i truda. Pokušajte i možda već prilikom sljedećeg putovanja s domaćinima progovorite na njihovu jeziku.

Pitaj
doktora


Zanima vas detaljnije kako se posvetiti više i kvalitetnije svojem zdravlju i seksualnom životu? Pošaljite pitanje jednom od četiri vrhunskih hrvatskih doktora.

Kako biti dinamičniji: 20 savjeta vrhunskih eksperata

dr. sc. Goran Arbanas

dr. med.; psihijatar, psihoterapeut, FECSM, seksualni terapeut

1. Budite fizički aktivni, to će doprinijeti vašem tjelesnom zdravlju, ali i vašem seksualnom životu

2. Imate li nekoga koga volite – ako da, sjetite se to pokazati

3. Recite ili pokažite svojoj partnerici/partneru što vas seksualno uzbuđuje, vodite je/ga kako da vam najviše ugodi

4. Svakog se dana sjetite da ste i seksualno biće – razmišljajte svaki dan barem pet minuta o seksu

5. Razmislite što biste još voljeli učiniti u svome životu, što ste još propustili – pa započnite s time

dr. Dinko Hauptman

dr.med., specijalist urolog, subspecijalist andrologije

1. Redovita tjelovježba

2. Smanjiti/prestati pušiti, umjerenost u alkoholnim pićima, zdrava ishrana

3. Održavati optimalnu tjelesnu težinu

4. Promjena loših životnih navika

5. Smanjiti stres

prim.dr.sc. Ante Reljić

dr. med.; specijalist urolog

1. Održavajte tjelesnu težinu i BMI (indeks tjelesne mase) blizu idealnog, a to je moguće postići sljedećim:

2. Redovitom tjelesnom aktivnošću (minimum pola sata dnevno hodati)

3. Favorizirati mediteranski tip prehrane

4. Izbjegavati alkohol, cigarete i druga sredstva ovisnosti te stres, što je gotovo nemoguće za muškarca te dobi

5. Izvadite krv za svoj prvi PSA-test osobito ako je u obitelji netko od prvih srodnika imao rak prostate

dr. Neven Kapun

dr.med., specijalist urolog

1. Zdrava prehrana

2. Dobra kontrola tjelesne težine

3. Kontinuirana tjelesna aktivnost

4. Aktivan seksualni život

5. Planiran dnevni i tjedni odmor

Seks & Life Hacks


Kako imati više seksa: Intimne ispovijesti 8 žena koje otkrivaju kako su ih muškarci zaveli i kako imati neobuzdan seks

Korina (33)

"Oduvijek su me privlačili poduzetni i uporni muškarci, a zapravo sam s takvim danas i u vezi. Nikad me nisu privlačili bezvoljni tipovi koji su uvijek čekali da druga strana nešto poduzme ili ni sami nisu znali što žele, a glumili bi da su sigurni u svoje postupke. No iako sam nekad mislila da imam svoj tip muškarca kad je izgled u pitanju - crn i visok, sada je priča ipak malo drugačija jer svidio mi se onaj baš suprotan spomenutome."

Dorotea (37)

"Oduvijek mi je bilo bitno da bolja polovica ima visok IQ, dobar smisao za humor, bonton i da je u dubini duše geek koji će razumjeti moje opsesije SF-om i fantasyjem. Na sreću, pronašla sam upravo takvoga s kojim uskoro krećem prema oltaru, a došao je s dodatnom opremom razumijevanja i neopisivog poštovanja. Uvijek sam se zgražala krkanima kojima žena treba biti dio kuhinjskog inventara i samo ukras. Stoga, bravo ja!"

Antonija (33)

"Prije veze su me privlačili tipovi sa smislom za humor, opušteni i oni koji o serijama znaju više nego ja:) Odbijanac bi dobili oni s glupim i izlizanim forama koji su zabrijali da su frajeri, a - NISU! Također, nimalo simpatične karakteristike nisu mi okolišanje i neduhovitost. Sad kad sam u vezi, pale me mali znakovi pažnje, nježnost, kad se zajedno smijemo uz glupe serije, razgovori uz crno vino i dobar seks. I to što se i za mene uvijek 'pobrine'."

Snježana (38)

"Kad sam bila mlađa, uspjeli bi me zavesti tipovi za koje sam unaprijed mogla pretpostaviti da ću se s njima dobro zabaviti. No, morali su biti inteligentni i vrlo šarmantni. Iako nikad nisam bila tip djevojke koju možeš kupiti cvijećem i bombonijerom, uvijek sam padala na male geste kojima je muškarac s kojim sam bila pokazivao da mu je stalo. No, neobuzdan seks u kojemu izgubim pamet uvijek mi je bio bitniji. Posljednjih desetak godina sam u braku. Kod svog muškarca volim kad me uzme kao nekad na početku veze, kad mi u liftu zadigne suknju i ulovi me za stražnjicu dok mi govori da sam kao vino. Kad mi prijekorno kaže da ostavim prljavo posuđe i sjednem mu u krilo. Jedino, žao mi je što tako nije svaki dan... Tada kombiniram kako znam i umijem."

Maša (39)

"U braku sam već sedam godina. Kažu da je ta kritična, ali kod nas nema krize. Upoznali smo se na jednom tulumu i osvojio me jednom jako jednostavnom gestom. Držala sam u ruci čašu i netko je prošao pokraj mene i slučajno me gurnuo tako da sam se malo polila. On se pojavio ni od kuda i pružio mi salvetu. Znači, čitavo vrijeme me promatrao i uskočio kad je trebalo. I danas je pažljiv. Oduševi me kad mi za rođendan pokloni nešto što sam usput nekad spomenula, a on je to zapamtio i time me iznenadio."

Lidija (43)

"Moj prvi muž bio je jako ljubomoran, i to mi je pomalo smetalo. Stalno me ispitivao gdje sam bila i s kim sam se nalazila. To je na kraju i presudilo našem braku. To i još neke stvari. Sad sam ponovno u braku, ali s muškarcem koji uopće nije ljubomoran, i to mi je u početku jako godilo. No, nakon nekog vremena počela sam se pitati je li mu uistinu stalo do mene kada ga uopće ne zanima gdje sam i s kim bila."

Gordana (34)

"Meni je oduvijek jako važan izgled. Ne kažem da i ostale stvari nisu važne, ali vizualno mi je jako bitno, što mogu. Muškarac mora biti njegovan i utreniran. I sama redovito vježbam i pazim na izgled pa takav mora biti i moj muškarac. Trenutačno sam sama, ali sviđa mi se jedan tip kojega viđam u teretani."

Ivana (36)

"Ja sam stara škola. Ponekad mi se čini da sam rođena prekasno jer padam na staromodnu kavalirštinu. Mislim, samostalna sam žena, sama zarađujem svoj novac i to sve, ali osvojiti me može netko tko mi otvara vrata, pridržava kaput i takve stvari. Volim muškarce koji ženama kupuju cvijeće i kad s nekim idem na prvi spoj, očekujem barem jednu ružu."

Kako biti
fit


65%

odraslih osoba u Hrvatskoj nikada ili rijetko vježba, a u Europi njih 50%

Izazov: Smanjenje mišićne mase

Kako starimo, mišićna masa se smanjuje, što pridonosi usporavanju metabolizma. Sa smanjenjem mišićne mase smanjuju se i izdržljivost i fleksibilnost tijela, a s godinama problem postaje i smanjenje gustoće kostiju te razna oštećenja hrskavice u zglobovima. Takva oštećenja mogu izazvati ukočenost zglobova, bol i slabu pokretljivost. Iako do takvih problema dolazi zbog prirodnog procesa starenja, velik utjecaj na to ima navika nekretanja kojoj se muškarci nerijetko priklanjaju kad uđu u četrdesete, najčešće zbog nedostatka vremena, zatrpanosti obavezama i umora. Podaci pokazuju da su Hrvati u tome još gori od ostatka Europe: čak 65 posto odraslih osoba nikada ili rijetko vježba u Hrvatskoj u usporedbom s polovicom Europljana koji ne praktiicraju nikakvu tjelesnu aktivnost. Važno je naglasiti da paralelno s opadanjem forme koje je posljedica neaktivnosti opada i razina samopouzdanja jer muškarci (baš kao i žene) s godinama sve više brinu o tome jesu li još uvijek privlačni. No, sve se te negativne promjene u tjelesnoj formi mogu izbjeći redovitom fizičkom aktivnošću, a kako ona podiže i razinu energije, time će se riješiti i problem umora u srednjim godinama.

Rješenje: Neprimjetne vježbe za svaku priliku

Dobra vijest je da nikada nije prekasno da se počne vježbati i izgrađivati mišiće. Tijelo reagira na vježbe snage i izdržljivosti u svakoj životnoj dobi. Muškarci koji biraju ostati aktivni i dinamični vježbanje će uključiti u svoj svakodnevni raspored, no osim volje, važno je znati i kako vježbati da se postignu željeni rezultati. Kako kaže fizijatar dr. Šime Mijić, na zdravlje i tjelesne sposobnosti najbolji učinak ima kombinacija vježbi za više regija, naročito onih za donji dio kralježnice, zdjelicu i kukove. - Te su vježbe korisne za bolje držanje, kontrolu trupa i ekstremiteta, smanjenje bolova i poboljšanje svih aspekata aktivnosti svakodnevnog života. Njima se postiže bolja kondicija i smanjuje masno tkivo u području gdje se ono u najvećoj mjeri i nakuplja, a to su trbuh, zdjelična zona i bedra – objašnjava dr. Mijić te ističe da se tim vježbama rezultati postižu brzo jer se mogu izvoditi neprimjetno, kod kuće ili na poslu, a njihov je učinak sveobuhvatan i dugotrajan.

Trend:
Vježbanje s jednim rekvizitom - vlastitim tijelom

Apsolutni hit u svijetu je vježbanje bez sprava i teretane ili, u prijevodu, vježbanje u kojem je jedini rekvizit težina vlastitog tijela. Taj jednostavan i super učinkovit program vježbanja osmislio je Mark Lauren, svjetski poznati fitness trener, trener elitnih vojnih postrojbi za specijalne operacije te autor brojnih bestselera o postizanju i održavanju savršene forme. Laurenov program vježbanja možete izvoditi bilo gdje, u dnevnoj sobi, garaži, uredu ili dvorištu. S vježbama koje je on osmislio, motivacijskim tehnikama i stručnim savjetima možete postići ono što je on postigao s tisućama vojnika koje je u rekordnom roku doveo do forme, vitkosti i snage. Njegove vježbe razvijaju više mišića od dizanja utega i vježbanja u teretani, sagorijevaju više masti od aerobika, a obuhvaćaju cijelo tijelo, od prsa i ramenog pojasa, preko bicepsa, podlaktica i trupa do stražnjice i nogu.

Kako biti uspješniji u poslu


Izazov: Zasićenost i neizvjesnost

Istraživanja su pokazala da je za muškarce, kad je riječ o starenju, jedan od najvećih strahova povezan s poslom i karijerom. Kad prijeđu 40., potreba za ispunjenošću poslom postaje još veća i počinju se javljati i strahovi vezani za egzistenciju.
Psihijatar Willard Gaylin u svojoj knjizi "The male Ego” već je davno objasnio razloge za to. Naime, upravo je karijera jedan od glavnih faktora osjećaja ispunjenosti u životu muškarca. Tvrdi da za njihov osjećaj ponosa, muževnosti i za samopouzdanje ništa nije tako važno kao posao. To se ni danas nije puno promijenilo, a s tehnološkim napretkom i brzinom promjena izazovi i pritisci postali su još veći za sve, bez obzira na godine. To donosi i veći stres i napetost te poteškoće u obavljanju posla i osjećaj nezadovoljstva. Nerijetko si muškarci natovaruju na leđa sve više posla kako bi se dokazali ili u poslu "utopili” neke druge strahove, a to istovremeno izaziva sve veći stres, zasićenost, umor i frustriranost. Rezultat je, upozorava Gaylin, nerijetko depresija, a u takvom stanju obavljanje poslovnih zadataka nije na visini, što povećava mogućnost za gubitak posla, strah i osjećaj nesposobnosti jer istovremeno mlađi i ambiciozniji kolege napreduju.

Rješenje: Afirmacije za svaki dan

"Doživljaj samog sebe stvara se i potvrđuje svakodnevno kroz rad, obitelj i odnose s drugima, a mnogim muškarcima, kad prijeđu četrdesetu, upravo u prvom segmentu počinje zapinjati. Zbog društveno nametnute uloge oslonca i hranitelja obitelji, današnji muškarac je pod teretom velike odgovornosti počeo ‘pucati’. U želji da udovolji svima, zaboravlja da nije supermen i zaboravlja na sebe”, smatra psihologinja prof. Ivana Sabol te predlaže pet afirmacija koje mogu pomoći da se riješite frustracija povezanih s poslom i krenete naprijed:

  • Ja sam važan sebi, mogu učiniti više ako vjerujem da MOGU
  • Ljudi kojima sam važan i koji me vole prihvatit će me takvog kakav jesam
  • Život nije neprekidan niz pobjeda
  • Prošlost ne možete promijeniti (pa ni pogreške odluke koje ste donijeli). Ono što možete promijeniti je budućnost i mudro donošenje odluka ovog trenutka
  • Događaji oko vas ne moraju biti opasnost, mogu vas potaknuti da otkrijete što sve možete

Trend:
Career shifting je nova norma

Nikada nije kasno za uspjeh i promjenu. Tako bi se mogao sažeti smisao sve raširenijeg trenda takozvanih late bloomersa, kako se u SAD-u nazivaju osobe koje procvjetaju odnosno započnu novu karijeru ili postignu uspjeh i zadovoljstvo nekim novim poslom tek nakon 40. godine života. U Australiji, primjerice, više od 134.000 osobe studira u 40-im godinama, što danas uopće nije teško zahvaljujući brojnim institucijama koje nude tečajeve i prekvalifikacije, kao i cijele online studije. Odlučite li se na ovaj korak, pomoći vam mogu besplatni savjeti, alati te online tečajevi za uspješan novi početak koje nude stručnjaci za promjenu karijere na web stranici careershifters.org. Isto tako, ne morate prolaziti čitav studij da biste obogatili svoje znanje, stekli nove vještine ili pronašli inspiraciju za promjenu. Postoji niz stranica i aplikacija s besplatnim online sadržajima koji vam mogu poslužiti. Primjerice, tu je 25 najpopularnijih stranica s besplatnim tečajevima i edukacijama: http://www.lifehack.org/articles/money/25-killer-sites-for-free-online-education.html.

Prema najnovijim statistikama, u svijetu je danas normalno da osoba u svojoj karijeri promijeni 10 do 15 poslova. Imajući to u vidu, možda vas iza ugla, na nekom sasvim desetom poslu, čekaju uspjeh i zadovoljstvo. To tvrdi i perjanica novog trenda, Robert Herjavec, uspješni biznismen i autor bestselera iz 2016. "You Don't Have to Be a Shark: Creating Your Own Success” u kojem se bavi upravo savjetima kako što uspješnije i lakše započeti neku novu karijeru nakon četrdesete, što je i sam prošao. Robert Herjavec, Kanađanin porijeklom iz Varaždina, danas je milijunaš i vlasnik vodeće svjetske tvrtke na području sustava sigurnosti na internetu, a svoju je tvrtku osnovao u 41. godini, tri godine nakon što je dobio otkaz na dotadašnjem poslu.

Da je career shifting ili promjena karijere u zrelijoj životnoj dobi sve raširenija pojava potvrđuju i rezultati nedavno provedenog istraživanja koji su pokazali da je prosječna dob 539 osnivača uspješnih tvrtki u području raznih industrijskih grana, elektronike, računarstva, medicine i pružanja usluga u trenutku osnivanja tih tvrtki bila 40 ili više godina.

Seks & Life Hacks


Pet korisnih stvari protiv stresa

1. Slušanje glazbe regulira hormon kortizol

Slušanje glazbe ima pozitivan učinak na um i tijelo, može sniziti krvni tlak i regulirati lučenje hormona kortizola povezanog sa stresom. Slušanje omiljene glazbe pomoći će vam da se osjećate bolje, a osim omiljenog benda, u obzir dolaze i opuštajući zvuci šuma mora ili klasična glazba. David Lewis-Hodgson i njegova ekipa iz Mindlab Internationala proveli su istraživanje zvučnom terapijom. Sudionici su morali riješiti zagonetke koje su izazivale stres dok su na njihova tijela bili spojeni senzori. Oni su morali slušati različite pjesme dok su im istraživači mjerili i snimali rad srca, disanje i krvni tlak. Razina stresa smanjila im se za 65 posto.

2. Dokazano je - smijanje smanjuje stres

Možda ćete reći da vam u stresnoj situaciji nije do smijeha, no smijeh je zarazan i čim mu se prepustite, osjećat ćete se bolje, pa makar taj smijeh bio i isprovociran. Pokušajte pokrenuti smijeh, a on će se nakon toga pobrinuti za sve ostalo. Robert R. Provine, neuroznanstvenik na Sveučilištu Maryland u Baltimoreu, napisao je knjigu "Laughter: A Scientific Investigation", a proveo je deset godina istražujući smijeh i njegove učinke na ljude. Jedan od njih je i smanjivanje stresa.

3. Spavajte više od šest sati svaki dan

Sa stresom ćete se mnogo teže nositi ako ste neispavani. Istraživanje provedeno u 11 europskih zemalja na 58.500 ispitanika pokazalo je da se zaposlenici koji spavaju šest i manje sati tijekom radnog tjedna u većoj mjeri žale na stres. Istraživanje "Stres i spavanje" proveo je međunarodni servis Paylab.com i portal MojPosao, a sudjelovale su Hrvatska, Latvija, Mađarska, Litva, Estonija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Češka i Slovačka.

4. Manje se uzrujavate ako ste prošlu noć vodili ljubav

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Belfastu, redoviti seks donosi mnoge benefite za zdravlje. Naime, duboko disanje tijekom seksa smanjuje osjećaj stresa. Također, tada se pojačano proizvode hormone sreće, što je odlično u borbi protiv tjeskobe i depresije.
"Tijekom seksa otpušta se hormon za dobro raspoloženje, a istraživanja pokazuju da taj efekt traje i 24 sata nakon orgazma", rekla je liječnica Sheenie Ambardar s kalifornijskoga sveučilišta Ambardar. Dodala je da su se ljudi koji su se našli u stresnim situacijama manje uzrujavali ako su prošle noći vodili ljubav od onih koji to nisu radili.

Projekt je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medie i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Native Ad Studio logo