Autor fotografije: Ivo Pervan

EVO KAKO ŽIVJETI ZDRAVIJE I DULJE:
OTKRIVAMO TAJNU MASLINOVA ULJA, VINA I TRADICIONALNE HRVATSKE HRANE

Piše Nađa Irena Fišić

Na topli, hrskavi kukuruzni kruh kapate ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Vodnjana, dodajete tanko narezani drniški pršut, dimljene istarske kobasice i mirisni paški sir. Sve to zajedno posipate kaparama s Visa, potom zagrabite punu žlicu crnog skradinskog rižota od sipica koji oko sebe širi miris češnjaka, i uranjate u fuže s tartufima iz Livada. Na kraju otpijate gutljaj crnog vina punog okusa s Pelješca koje vas podsjeća na zrele trešnje… Sklapate oči u blaženstvu dok se prožimaju okusi i receptori na jeziku šalju mozgu informaciju: ovo je najbolja hrana koju smo ikada probali!

O, da, jer upravo ste okusili hrvatsku kuhinju - jednu od najraznolikijih i najukusnijih na svijetu.

Ona je mješavina bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa svih naroda koji su je nekada osvajali, stolovali u njoj, voljeli je i definitivno ostavljali svoj gastronomski trag stoljećima. Iako ima puno utjecaja, grubo se može podijeliti u dvije kategorije - kuhinja kontinentalne i mediteranske Hrvatske.

Prva je bila pod utjecajem Austro-Ugarske Monarhije i Osmanskog carstva, kao i uvjetovana klimom - zime su na sjeveru hladne i teška je hrana nužna za cirkulaciju.

Mediteransku su kuhinju oblikovali još stari Rimljani, a kasnije susjedi Talijani i tu su uglavnom zastupljeni riba i maslinovo ulje - primjereniji žarkim ljetima uz more.

Iako su različite, jedna stvar povezuje sve kuhinje i jela u Hrvata - dobro vino. Bilo da je bijelo, rose ili crno, ovaj nektar bogova je nešto čime se Hrvatska diči u svakoj svojoj županiji.


infografika infografika infografika infografika infografika infografika
Ovaj prilog napravljen je u produkciji Native Ad Studija HANZA MEDIJE i Hrvatske turističke zajednice, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg Lista