Što bi to trebao biti slavonski sendvič? S tim se intrigantnim pitanjem susreo naš ekspertni tim koji je dizajnirao Prvi hrvatski sendviči. Tri velika kuhara - Andrej Barbieri, Jeffrey Vella i Marko Palfi - koji su prihvatili izazov okupili su se u wine and bites Sherry’s, na par koraka od tržnice na Britanskom trgu u kojem se ne osjeća gužva, pa čak ni tutanj tramvaja.
Slavonski je sendvič svakako himna suhomesnatim divotama, tu nije bilo dvojbe. Umjesto slavonske šunke premijera slavonskog pršuta pojačanog čvarcima, a uz to majstor i su odlično iskoristili slaninu preobraćenu u pancetu. Davno postavljeni obrasci, pokazalo se, nisu nedodirljivi i nepromjenjivi.
Novi slavonski brend suhomesnatih proizvoda “Dobro”, pokrovitelj ovog projekta, najbolji je dokaz. U Čepinu uz najsuvremeniju tehnologiju proizvode slavonski pršut, slaninu, slavonsku salamu...
Njihovi se proizvodi njeguju na slavonskoj ravnici, i to sljedivo od same prirodne stočne hrane, preko pasmina svinja, sve do gotovih proizvoda bez aditiva. Korijeni slavonske kuhinje nisu isključivost i čistunstvo, nego prepoznavanje potencijala koje su migracijske seobe nosile sa sobom. Taj kozmopolitski duh koji je krasio Slavoniju na neobičan su i vrlo slastan način uskrsli Andrej, Jeffrey i Marko.
Slavonski #dobrosendvič s pršutom
125 g polovica baguettea
20 g domaći ajvar
30 g čvaraka
100 g “Dobro” pršut
Namaz:
50 g grčki jogurt
25 g kuhana cikla
10 g ribani hren
Na jednu polovicu kruha stavite namaz i čvarke, na to pršut, a drugu polovicu kruha namažite ajvarom i preklopite.
Vinska pratnja
Piše: Saša Špiranec
Bogata slavonska kuhinja traži bogatija vina. Ovom sendviču ajvar i hren daju pikantnost, čvarci i pršut slanost, a cikla i jogurt svježinu i kremoznost. Idealan partner će mu biti meka frankovka poput one iz Belja ili Feravina ili blend poput Iločkog Kapistrana gdje uz frankovku nalazimo i nešto cabernet sauvignona. Ta su vina dovoljno živa i sočna da daju balans masnoći i pršutu, a s druge strane dovoljno mekana i sa zaista vrlo blagim taninima, zbog čega će pikantnost ostati umjerena. Kao vrlo funkcionalna alternativa jako će dobro poslužiti rose od bordoških sorti poput merlota i cabernet sauvignona. Ako inzistirate na bijelom vinu, u obzir dolaze samo zrelije graševine kasnih berbi i iločki traminac.
Slavonski #dobrosendvič sa slaninom
100 g kukuruzni kruh, dvije šnite
50 g mladi kravlji sir
100 g rolana panceta “Dobro”
Salata:
30 g rezana cherry rajčica
15 g mladi luk
15 g rikola
Na jednu šnitu kruha stavite pancetu i sir, preko salatu i preklopite.
I konična slavonska vinska sorta graševina u ovom je sendviču dobila idealnog partnera. Graševina je u bregovitoj Hrvatskoj ili u Sloveniji gdje je zovu laški rizling lagano, njež- no i ugodno kiselkasto vino. U Slavoniji i Podunavlju je sasvim drugačija. Svježinu posjeduje i dalje, jer to joj je najizraženija sortna odlika, međutim i u tijelu i aromatski je puno bogatija i harmoničnija. Svježina fine slavonske graševine uravnotežuje masnoću i slast slanine, a arome svježih jabuka i agruma nadogradit će se na one svje- žeg sira, cherry rajčice, lišća mladog luka i rikole. Kao alternative graševini mogu poslužiti rizvanac, pinot sivi i pinot bijeli. Rose od frankovke će zbog svoje voćnosti i svježine također vrlo dobro funkcionirati i imati isti efekt kao i bijelo vino.