Osam novih recepata s originalnim i inovativnim namirnicama iz šest regija, od paškog sira, srdela i inćuna do ličkog škripavca i novog slavonskog pršuta Dobro. Danas donosimo recepte za istarski i lički #dobrosendvič.
Sendviči su medij koji nudi sve opcije: od brzog zgodnog zalogaja do pomno promišljenog sklada raznorodnih namirnica. Osmisliti moderne sendviče koji imaju jasnu prepoznatljivost hrvatskih regija poticajna je priča koju smo započeli projektom “Prvi hrvatski sendvič”, a vrlo je izgledno da će se nastaviti osobito u sezonskim varijacijama. Među nacionalnim gastro ikonama neke najprivlačnije i najbolje profilirane i prezentirane upravo su istarske: bijeli i crni tartuf, istarska malvazija i teran, desetak istarskih sortnih maslinovih ulja koja spadaju u najcjenjenija na svijetu.
Istra je nekada privlačila radoznale kao terra incognita, danas je to izvrsno definirana eno-gastro destinacija. Lika ima vrlo snažan gastronomski potencijal no on se tek počinje iskorištavati: gacka autohtona pastrva i njezina ikra, šumske gljive, samoniklo aromatično, ljekovito i jestivo bilje, med, lješnjak, šljive, vrhunski mliječni proizvodi poput base i škripavca, janjetina i meso buše, divljač, rakija i pivo… Nova lička kuharica projekt je odavno najavljen, nikada ispisan. Srećom gastronomski stručnjaci ozbiljno redigiraju plitvičke i druge ličke jelovnike, dokazujući kako jela beskompromisno spravljena od ličkih namirnica mogu doseći najviše kulinarske kriterije. Pokazao je to i Andrej Barbieri.
U ekspertnom triju kuharskih zvijezda Barbieri-Vella-Palfi Andrej se latio tog zanimljivog dvojca regija koje su zemljopisno bliske, kulinarski nabijene različitim mogućnostima. I sam je osoba izraženije osobnosti. Na primjerima Like i Istre iskoristio je ono bitno: širinu kulinarskog obzora koji se rasteže od rustikalne, ponekad gotovo divlje vitalnosti, do najfinijeg nijansiranja visoke kuhinje. Barbieri, Vella i Plafi razmišljali su o stotinama opcija, na kraju su izdvojili samo neka rješenja regionalnih zagonetki, tako i istarske i ličke. Napici u ovoj priči nisu problem, potvrdio je naš stručnjak Saša Špiranec. Prije sendviča pjenušac od malvazije ili ličko pivo, svijetlo, rezano pa tamno. Digestivi su odreda autohtone divote, istarske i ličke: biska, brinjevac, na primjer.
Istarski #dobrosendvič s mladim kozjim sirom
mladi kozji sir
crni tartuf
roastbeef od boškarina
skuta
masline
kapari
slani inćuni
salatica po izboru
Naribati tartuf i umiješati ga u kozji sir. Masline, kapare i inćune usitniti i umiješati u malo skute. Premazati kruh namazom od sira i tartufa, posložiti roastbeef, dodati nekoliko žlica skute i omiljene salatice.
Vinska pratnja
Piše: Saša Špiranec
I starski #dobrosendvič kao da je izmišljen za istarsku perjanicu kad su crna vina u pitanju – teran. Svježiji teran, nikako odležani, ali i od svježijih ne odveć divlji ili trpki, već sočniji i uravnoteženiji poput Kozlovićevog, koji je savršena kombinacija za ovo jelo. Vino je to takvog intenziteta da se lako nosi s moćnim aromama slanih inćuna, kozjeg sira i crnog tartufa, a s druge strane posjeduje voćnosti i sočnost koja sjajno nadopunjuje osnovu ovog sendviča, roastbeef od boškarina. Tanine će ubla- žiti slanost kapara, maslina i inćuna i na kraju će ostati čista esencija voćnosti grožđa od terana.
Lički #dobrosendvič s namazom od čvaraka
namaz od čvaraka
smjesa kobasice
lički sir škripavac
ukiseljeni luk
salatica po izboru
Ispeći na grill ploči kriške škripavca i kobasice. Kruh premazati namazom od čvaraka, posložiti ostale sastojke i dovršiti salaticama. Namaz od čvaraka možete kupiti ili sami napraviti tako da prodinstate malo luka i izmiskate u blenderu zajedno sa čvarcima i svinjskom masti.
Vinska pratnja
Piše: Saša Špiranec
Lički #dobrosendvič traži bijelo vino s puno svježine i blago naglašenih kiselina. Još bolje će poslužiti macerirana bijela vina poput Tomčeve amfore od rajnskog rizlinga, međutim ako tražimo cjenovno umjerenije vino, dobro će poslužiti standardni rajnski rizling ili rizvanac s Plešivice ili drugih dijelova Bregovite Hrvatske. Kiselkastost rajnskog rizlinga očistit će masnoću čvaraka i kobasica, a snažne arome maceriranog vina u amfori s lakoćom će se nositi s ukiseljenim lukom, pikantno- šću kobasice i intenzitetom čvaraka. Alternativa za Tomca su Šember, Mežnarić, Kopjar i Bolfan.