OMOGUĆUJE

AUTORSKA RECEPTURA MARKA PALFIJA: Napravite originalni međimurski sendvič!
AUTOR: Rene Bakalović

Prvi puta u Hrvatskoj tim vrhunskih kuhara – Andrei Barbieri, Marko Palfi I Jeffrey Vella - dizajnirao je #dobrosendviče, osam novih recepata s originalnim i inovativnim namirnicama iz šest regija, od paškog sira, srdela i inćuna, do ličkog škripavca i novog slavonskog pršuta “Dobro”. Donosimo prvi recept!

Međimurski i zagorski sendviči originalni su novi #dobrisendviči upravo osmišljeni i pripremljeni u majstorskoj radionici utemeljenoj na projektu Prvi hrvatski sendviči. Ekskluzivne priče donosimo u nastavcima u Nedjeljnom Jutarnjem listu i na portalu Dobre hrane. A što nas je navelo na ovakav koncept?


Premijera hrvatskog sendviča pozivnica je u bogatstvo raznolikosti hrvatskih regija. Gastronomska priča o maloj zemlji u kojoj se odlično jede i slasna jela izvrsnim vinima zalijevaju počela je upravo s osamostaljenjem. Svjetski su mediji hvalili istarske tartufe i autohtona vina kulinarskih divota, potom su se kretali obalom, jugoistočno. Mnoge su atrakcije ostale, manje poznate, skrivene čak i među stanovnicima Hrvatske. To se posebno odnosni na kontinentalne regije, na bregovitu Hrvatsku, Međimurje i Zagorje. Sir i vrhnje, štrukle, turoš, odnosno prgica, bućino ulje, nunceki i meso iz tiblice priznate su vrijednosti no uz njih je čitav niz blagodati stvorenih za užitke prvoga reda. Glasnici i mamci za pohod Zagorju i Međimurju trebaju biti autohtona i autentična jela i pića ovih regija. No tradicija ne postoji samo da bi se poštivala i bespogovorno opetovala. Nasljeđe svake vrste, kulinarsko pogotovo, da bi opstalo mora biti poticaj za nove zamisli i projekte.


Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Upravo je to bila temeljna zamisao projekta originalnih hrvatskih sendviča u partnerstvu sa novim hrvatskim brendom vrhunskih suhomesnatih proizvoda Dobro Žito grupe Osijek. Zato smo okupili tri vrhunska kuhara – Andrei Barbierija, Jeffreya Velu i Marka Palfija.

Iako se radi o timskom projektu kada su u pitanju ove regije logično je da Međimurec Marko Palfi bude u prvome planu. Zamisao originalnih sendviča utemeljenih na osebujnosti hrvatskih regija odmah mu se dopala. U sendviču vidi malu paletu na koju se nanose koncentrirane arome vješto obrađenih namirnica.

Marko je izvrsna poveznica svog zavičaja, Zagreba i međunarodnih obzora. Njegov je uspon bio brz, napredovao je uz Dina Galvagna i Janeza Bratovža, dokazao se i u vrhunskim svjetskim restoranima poput elegantnog londonskog Ledburyja. “Bila je to paklena kuhinja u kojoj stičeš nakvalitetnija iskustva dok izgaraš od posla”, sjeća se Marko.


Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Moderna kuhinja pršti od originalnih ideja, no u njoj vladaju majstori koji nove zamisli crpe iz tradicije. Danas je Marko glavni chef Mundoaka Street Food Zagreb, a utemeljio je kuhinju u Mundoaci u Čakovcu udaljen nekoliko koraka od mjesta gdje se rodio. Restoran u Čakovcu mu je kako kaže, “igraonica” u kojoj propituje nove recepte, ali i učionica u kojoj prernosi svoja iskustva novom naraštaju kuhara.

Dinamična regionalna ugostiteljska kuharu je pravi poticaj da izdvoji one autentične kulinarske vrijednosti. To je ujedno i ključ priče modernog hrvatskog sendviča. Marko je načinio listu poželjnih namirnica regionalnih obilježja, razmišljao o njihovim esencijalnim vrijednostima i primjerenom načinu obrade. Zamisli je iznosio kolegama okupljenim u timu Andreju Barbieriju i Jeffreyu Velli.


“Volim zamisli sistematizirati u tablici, kada je uredno ispisana znam da sam dobro razradio novi recept”, objašnjava Marko.

Zagorske i međimurske sendviče slistili smo čim se kamera ugasila.

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Recept za međimurski #dobrosendvič

POLPETE OD BUNCEKA:
100 g natrganog kuhanog bunceka
20 g naribanog sira ementalera
10 g mladog luka
10 g sjeckanog svježeg bilja (bosiljak, peršin, kopar...)
50 g krušnih mrvica, začinjenih
1 jaje
50 g brašna

NAMAZ OD SENFA:
25 g rustikalnog senfa
25 g meda

SALATA:
25 g ribane mrkve
25 g ribanog zelja
10 g majoneze
10 g cijeđenog jogurta
5 g meda
sol, papar

KRASTAVCI I RIKULA:
150 g svježih krastavaca i tekućina za kiseljenje, Ili ako želite svježu salatu umjesto kiselih krastavaca, stavite - rikulu

Začinite trgani buncek, u kalupu formirajte polpete i zamrznite. Krušne mrvice začinite koricom limuna i svježim začinskim biljem. Smrznute polpete bunceka panirajte. Pomiješajte sastojek za salatu i one za namaz od senfa. Krastavce narežite na ploške, posložite u vakuum vrećicu, dodajte tekućinu za kiseljenje i dva puta vakumirajte da se krastavci ukisele. Pecivo tostirajte, na donji kruh stavite senf s medom, na to salatu, pa prženi buncek i krastavce te rikulu na vrh.


Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera


S kojim vinom kombinirati?

Piše: Saša Špiranec

Kad uparite zagorsku i mađarsku kuhinju, rodi se međimurska. Koja također voli donekle kiselo, ali jednako tako slatko i pikantno. Stoga su i vina u Međimurju dosta različita od onih iz drugih dijelova Hrvatske. Značajan dio njih je slatkast i aromatičan i upravo među takvima treba tražiti idealnog partnera ovom neobičnom sendviču u kojem se spajaju ljutina, masnoća, kiselina i slatkoća. Idealni partner za ovo jelo je poluslatki ili polusuhi međimurski traminac, kojeg slatkoća meda neće nadvladati. Svojom će mekoćom ublažiti pikantnost začina, a zahvaljujući podneblju iz kojeg dolazi ima dovoljno kiselina da uravnoteži masnoću bunceka i ementalera te podrži živost svježih namirnica. Kao zamjenu za traminac potražite polusuhu graševinu kasne berbe iz Slavonije ili pak međimurski pušipel izborne berbe.


Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera


Žito grupa, vodeća poljoprivredna i prehrambena industrija u Slavoniji, lansirala je novi brend trajnih mesnih proizvoda DOBRO. Žele potaknuti novi početak u Slavoniji, nova radna mjesta i poslovne prilike, vjerujući u viziju dobre Hrvatske. "Na vlastitim poljima sami uzgajamo zrno kojim hranimo generacije domaće slavonske svinje. Prema svjetskoj recepturi, najsuvremenijom tehnologijom stvaramo DOBRO. Želimo svojim primjerom potaknuti ljude da čak i kad je to teži put, uvijek biraju dobro.Vjerujemo u Slavoniju i Hrvatsku sastavljenu od dobrog."Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Žito grupe Osijek u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Copyright © Native Ad Studio HANZA MEDIA 2017.