< natrag

Zhu Xing Yu (朱星宇), englesko ime David Zhu (31): oblasni menadžer za JYSK Kina

U Šangaju najviše volim šetnju Francuskom četvrti

Simpatični David odmah se odazvao pozivu na intervju i potrudio se da o svom gradu izgugla sve adrese, otkrije sve linkove i fotografije svojih omiljenih jela. Prava kineska učinkovitost. Inače je iz grada Tianjina kraj Pekinga, a u Šangaju živi već 12 godina i 9 mjeseci. Stigao je na studij 2003., zaljubio se u grad i svoju buduću suprugu i osnovao obitelj.

Šangaj je vrlo praktičan grad po pitanju edukacije, transporta, shoppinga i zabave. Ovdje postoji sve što poželite. Grad se razvija munjevitom brzinom i nudi bezbroj mogućnosti po pitanju zaposlenja i posla. Uz sve to, ovaj je grad i najsigurniji u cijeloj Kini. Stanovnici su pristojni i većina ih ima visoko obrazovanje. Iako je trošak života relativno visok u usporedbi s ostatkom Kine, ja ne bih izabrao niti jedno drugo mjesto za život sa svojom obitelji - kaže David.

Voli putovati, gledati filmove, obožava košarku i badminton, muziku i druženje s prijateljima. Ali najviše od svega u slobodno vrijeme voli čitati. Svima koji dođu u Šangaj preporučio bih šetnju Francuskom četvrti.

Arhitektura iz ranih 1920-ih je fascinatna, a da se što bolje uživi u duh grada, zanimljivo je vidjeti i kako tamo živi lokalno stanovništvo. Ruta počinje od 376 WuKang Lu preko Wulumuqi Lu, Huaihai Lu sve do Tian zi Fanga. Ne smije se propustiti ni Bund. Rekao bih da je to simbol Šangaja. Tamo možete vidjeti dva potpuno različita krajolika s dvije strane rijeke Huang Pu - kaže David.

Obožava kinesku kuhinju i najdraže su mu okruglice Xiao long bao. Najpopularnije jelo u Šangaju - kruščići punjeni mljevenom svinjetinom u umaku, za koje svatko ima neko najdraže mjesto gdje ih jede. Za Davida je to food court Yun Nan, gdje je gomila malih restorančića i štandova gdje se, po njemu, jede najbolja lokalna hrana u cijelom, gigantskom Šangaju od 14,5. milijuna stanovnika.

Vedran Bukvić (23): na nastavku studija ekonomije

Najbolji sushi je u četvrti Gubei

Isna Nuraeni

Vedran je u najvećem kineskom gradu pola godine i kaže da ga još uvijek nije imao vremena detaljno obići.

Dvije su obale rijeke Huangpu. Na jednoj je Bund, nezaobilazna točka svih turista u gradu. Zaustavljaju se, pogledaju skyline Lujiazuija s druge strane rijeke, fotografiraju najpoznatiji prizor Šangaja i idu dalje. S ove druge strane, ispod nebodera Lujiazuija gotovo je prazna obala. Imate li sreće, čut ćete samo brodove koji prolaze rijekom, a iza njih pogled otkriva stari Šangaj, onaj koji fotografima obično ostane iza leđa - priča Vedran. Dodaje kako je povijest Šangaj podijelila na takozvane koncesije od kojih svaka kao da je svijet za sebe.
Britanci i Amerikanci rano su svoje koncesije spojili u jednu. Njen najistaknutiji dio je The Bund. To obala rijeke Huangpu koja dijeli grad na stari i novi. S Bunda, nekadašnjeg simbola trgovinske moći Šangaja, danas se gleda na Lujiazui, financijsko središte grada i maketu nove Kine. Nedaleko je i People's square, park u kojem dugo Kinezima nije bilo dozvoljeno ući, a danas tamo vikendom možete sresti roditelje koji razmjenjuju informacije o neudanim kćerima i neoženjenim sinovima. Francuzi su razvili najskladniji dio grada. Danas poznata kao French concession, četvrt je baš kao i nekad najugodniji dio grada. Unutar te četvrti ostao je Old city. Svakim je danom sve manje te prvotne i danas neugledne jezgre Šangaja, potpuni kontrast neboderima na koje gleda. Old city je dio koji gradu daje autentičnost, šteta što će to potrajati još kratko - priča on svoje impresije.

Što je s hranom, tim nezaobilaznim dijelom kineske kulture? Gdje obično jede?

Plodovi mora mnogo su pristupačnijih cijena u usporedbi s Europom, u četvrti Gubei gotovo svaki japanski restoran može ponuditi dobar sushi. Talijani su se potrudili ponuditi svoju tradicionalnu, a nama blisku, kuhinju. Restoran Gemma dobar je izbor za talijansku hranu. A u Šangaju odnedavno ima i domaćih okusa. Vlasnik restorana Buonna Fortuna dolazi iz Rovinja. Koliko ljudi tamo srećemo svaki put, rekao bih da to nije samo Hrvatima omiljeno mjesto - kaže on i dodaje da su svi uvozni proizvodi i svi oni proizvedeni u Kini, ali namijenjeni Zapadu, skuplji nego u Europi. S druge strane, lokalne usluge i proizvodi, namijenjeni podjednako Kinezima i strancima, jeftini su.

Sviđa mu se “squirrel-shaped mandarin fish” ili “riba u obliku vjeverice” jer je drugačija od hrvatske kuhinje, a jednako mu je ukusna piletina s kikirikijem i slatka juha od riže. Food courtovi su razasuti svuda po gradu, a Vedran najviše voli otići u Laowai 101.

On nije blizu tipičnih turističkih ruta. Što ga ipak ne spašava od vreve posjetitelja. Gotovo pola kilometara ukusne hrane za koju se sastojci dopremaju iz doslovnog cijelog svijeta. Atmosfera je smirenija jer dominiraju velike otvorene terase, a i usluga je ljubaznija - kaže. Izlasci, s cijenama piva u kafićima i do 7 eura, nisu jeftini za hrvatske prilike, ali su zabavni.
Večeri uvijek počinju u šangajskim barovima. Popularni su Perry's, Zapata's, The Apartment , manje razvikan, ali sigurno poseban je Ocho. Od klubova, Šangaj stvarno nudi za sve ponešto. M1NT i Bar Rouge najpoznatiji su klubovi s pogledom na Lujiazui. Među Kinezima puno su popularnija mjesta poput Mysta ili Lolae - rekao je student koji u slobodno vrijeme još uvijek obilazi dijelove grada kao turist, po prvi put.

U društvenom životu, smatra, ulica Yongkang na prvome je mjestu, kao i mnogim strancima. Yongkang je ulica s nizom barova koji na prve naznake toplijeg vremena zakrče ulicu terasama. Tamo ćete sresti najrazličitije tipove ljudi i sigurno naći mjesto koje baš odgovara vašem trenutnom raspoloženju - upućuje Vedran i kaže da je Šangaj dobro, ali ipak zahtjevno mjesto za život.

Odličan grad za provesti nekoliko godina. Posebno kada si spreman dati više i odlučnije na prvu naznaku prilike. Ja ne znam koliko ću ostati, ali ću se sigurno rado vraćati - kaže ovaj simpatični dečko koji bi, da sutra može otputovati na odmor, najradije izabrao - Havanu.
ŽIVJETI U ŠANGAJU Native Ad Studio