Sadržaj vam omogućuje Hrvatski Telekom

ŠKOLA BUDUĆNOSTI U VUKOVARU:

Profesori lansirali Zeleni startup: sada s učenicima proizvode biodizel da bi grad bio čišći, a zrak kvalitetniji

Piše: Nikola Patković
Snima: Vlado Kos / Cropix
Video: Vlado Kos / Filip KosPrije samo godinu dana smrzavali su se u staroj zgradi na temperaturama ispod nule. Mogli su kukati ili nešto poduzeti. Profesori Tehničke škole Nikole Tesle odlučili su uzeti stvari u svoje ruke: grijat će se na snagu vjetra i sunca, a razvijaju i biznis proizvodnje biodizela 

U sljedeće četiri godine Hrvatska treba povećati udio biogoriva za čak sedam puta da bismo zadovoljili ciljeve EU. U 2020. godini udio biogoriva trebao bi iznositi 20 posto, a sada smo na razini od samo 3 posto. Taj alarmantni podatak malo koga brine, iako biogorivo ima 50 posto čišće emisije ispušnih plinova i stvara preduvjete za bolju kvalitetu zraka. Upravo zato u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru zazvonilo je zvono za uzbunu. 

Prije samo godinu i pol hrabri profesori Tehničke škole radili su u nevjerojatnim uvjetima, smrzavajući se u staroj zgradi bez grijanja na temperaturama od 0 stupnjeva ili ispod nule. Nakon što je škola napokon obnovljena, profesori i učenici uzeli su stvar u svoje ruke i poduzeli akcije koje bi mogle imati revolucionaran ekološki utjecaj ne samo u školi, nego u Vukovaru i u cijeloj Hrvatskoj. 
Tehnička škola Nikole Tesle iz Vukovara u sklopu natječaja Zajedno smo jači osvojila je 70.000 kuna za provedbu projekta “Zeleni startup 2”
Lansirali su Zeleni startup i Zeleni startup 2. Više od 1,7 milijuna kuna dobili su iz EU fondova i tim novcem će zajedno sa Srednjom školom Dalj i lokalnim poduzetnicima razviti nastavni kurikulum kako bi osvijestili značaj zelenih tehnologija te zelenijeg i konkurentnijeg lokalnog gospodarstva. Postavit će solarne panele, fotonaponske module i vjetrogeneratore na krovu školske zgrade kako bi proizvodili energiju iz sunca i vjetra. Osim toga, prijavili su se i na donacijski program Hrvatskog Telekoma te dobili sredstva za još jedan nevjerojatan pothvat - nabavu stroja za proizvodnju biodizela. Zahvaljujući HT-u učenici i profesori Tehničke škole bit će prvi u Hrvatskoj koji će od sugrađana skupljati jestivo otpadno ulje i u školi proizvoditi biodizel. 

Možete jadikovati ili zasukati rukave i pokušati nešto učiniti. U školi radimo na velikim projektima, ali imamo čitav niz manjih aktivnosti s ciljem da si osiguramo sredstva za rad i opremu, pa smo tako aplicirali i na projekt HT-a - kaže profesor Zoran Konjević. 

KOME ZELENI STARTUP 2 ŽIVOT ČINI KVALITETNIJIM 

Građanima Vukovara 

  • Odvajanjem i prikupljanjem prerađenog jestivog ulja učinit će okoliš svojim sugrađanima ekološki prihvatljivijim i čišćim

Građanima Hrvatske

  • Povećat će udio ekološki prihvatljivih goriva i smanjiti emisiju štetnih plinova u prirodu 

Učenicima škole 

  • Budući ekološki tehničari moći će na novom stroju za proizvodnju biodizela izgraditi nove vještine i steći praktična znanja koja će im kasnije pomoći pri zapošljavanju 

Nastavnicima škole

  • Profesori će moći dodatno razviti svoj obrazovni program i obogatiti školski kurikulum

Cilj im je smanjiti emisiju otpada u prirodu, povećati udio ekološki prihvatljivih goriva, proizvesti dodanu ekološku vrijednost, dodatno se educirati i omogućiti učenicima da steknu nova znanja i vještine kako bi lakše pronašli posao u županiji sa 15.500 nezaposlenih. Učenici će zato iz škole izaći educirani za zanimanje budućnosti i kao ekološki tehničari imati vrijedno znanje procesa proizvodnje biodizela.   

Radujem se trenutku kada ćemo u školi početi proizvoditi biodizel. Bit će to za sve nas jedno novo, veliko iskustvo koje koje će nam mnogo koristiti u daljnjoj karijeri - govori nam Andrea Tir, učenica 2. razreda. 

Jedna je od njih 42 koliko ih ukupno u školi pohađa smjer ekološki tehničar.

U školi se nadaju da će nabavom stroja za proizvodnju biodizela dodatno pojačati interes učenika za ovim zanimanjem. No, prvenstveni im je cilj dodatna edukacija učenika, ali i profesora.

Stroj za biodizel koji dolazi u školu ima kapacitet proizvodnje od 150 litara dnevno, a uz to novcem HT-a nabavit će i 3D printer. Odvajanje otpada u ovoj je školi već dulje sasvim uobičajeno. No, sada će to unaprijediti i dodatnim angažmanom učenika i njihovih obitelji.

Budući da je riječ o stroju za preradu jestivog otpadnog ulja u biodizel, morat ćemo uključiti i naše ukućane kako bi se prikupilo što više ulja koje ostane nakon upotrebe u domaćinstvu. Planiramo obići i vukovarske restorane I fast foodove te i s njima dogovoriti preuzimanje otpadnog ulja. U školi nas potiču da razmišljamo o budućnosti našeg ekosustava i tako pomognemo našem planetu - rekle su nam Andrea i njezina prijateljica Aleksandra Nikolić.

Profesori imaju i biznis model: škola je u postupku organiziranja zadruge, koja bi mogla postati i sredstvo za plasiranje njihova biodizela na tržište. S tim u vezi na projektu kao vanjski suradnik sudjeluje i Mirko Tunjić iz tvrtke Biodizel Vukovar, najvećeg hrvatskog proizvođača biodizela. Stoga nije isključeno da biodizel iz ove vukovarske škole jednoga dana završi i u spremnicima vozila koja se kreću hrvatskim cestama. 

Đorđe Lukić, ravnatelj vukovarske škole


Cilj svih naših projekata, a trenutno ih imamo čak pet, kojima su voditelji profesori Sanja Rašić, Nenad Vojvodić, Đurđevka Pecikozić, Zoran Konjević i Tanja Stakić, edukacija je profesora, unapređenje njihova položaja u školi i društvu, međusobna razmjena i komunikacija s drugim školama, ali i upoznavanje učenika s onim što slijedi u budućnosti, prije svega u ekologiji. Moram naglasiti da sam kao ravnatelj škole presretan s ovakvim kolektivom, jer od 78 zaposlenika njih čak 43 se prijavilo za rad na projektima - kaže Đorđe Lukić, ravnatelj vukovarske škole. 

Izračunali smo učinak Zelenog startupa 2 na okoliš 

U Vukovaru je oko 11 tisuća kućanstava. Uzmemo li u obzir da jedno kućanstvo mjesečno u prosjeku potroši oko 1,1 litre ulja, pri čemu 70 posto tog ulja ostane kao otpadno ulje, dolazimo do računice da iz svakoga kućanstva mjesečno može biti prikupljeno 0,76 litara ulja. Kada to pomnožimo s brojem kućanstava, dobijemo 8448,5 litara otpadnog ulja, koliko bi se teoretski moglo mjesečno prikupiti. Budući da je kapacitet stroja koji dolazi u vukovarsku školu 150 litara dnevno, a da je prema uputama za proizvodnju 1 litre biodizela potrebna 1 litra otpadnog ulja, ova bi škola tijekom 22 radna dana u jednom mjesecu mogla proizvesti 3300 litara biodizela. Drugim riječima, Tehnička škola Nikole Tesle svojim bi radom u punom kapacitetu mogla spasiti okoliš za gotovo 30 tisuća litara otpadnog ulja, koje bi umjesto u gradskoj kanalizaciji, odnosno Dunavu i Vuki, završilo u ekološkom gorivu.

Brojke

20%

trebao bi biti udio biogoriva u Hrvatskoj do 2020.

3%

trenutni je udio biogoriva u Hrvatskoj

40.000

bit će ovogodišnja proizvodnja biogoriva u Hrvatskoj

2

benzinske crpke u Hrvatskoj prodaju biodizel

150.000

 hektara uljane repice trebalo bi godišnje zasaditi za proizvodnju 35.000 tona biodizela

50%

čišća je emisija ispušnih plinova upotrebom biogoriva

30

radnika trenutno je u Hrvatskoj zaposleno u tvornicama biodizela

7,68

kn je cijena litre biodizela